Co to jest kebab i jakie jest jego historia?

kebab

Słowo „kebab” pochodzi z języka tureckiego i jest pochodną słowa „szisz” – szaszłyk i dosłownie oznacza „smażone jedzenie”. W rzeczywistości dzisiejsze kebaby nie są smażone, ale grillowane na węglu drzewnym lub grillu elektrycznym. Kebaby są bardzo popularne w Turcji oraz stamtąd pochodzą, gdzie podawane są jako część śniadania lub lunchu z chlebem, sałatką i napojami typu jogurt czy lemoniada. Kebaby można przyrządzać z jagnięciny, wołowiny lub kurczaka, doprawianych przyprawami, takimi jak kminek, papryka, czosnek i cebula, a następnie grillowane na rozżarzonych węglach. Istnieje wiele różnych rodzajów kebabów w zależności od regionu, z którego pochodzą.

Ile kalorii ma kebab?

To pytanie od lat jest przedmiotem gorących debat wśród dietetyków, lekarzy i dietetyków. Ile kalorii ma kebab? Główny problem z kebabem polega na tym, że zawiera dość dużą ilość kalorii (około 150-200kcal na 100 g). Ponadto zawiera mała ilość przydatnych witamin, minerałów i mikroelementów (z wyjątkiem żelaza). Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kebab smażony jest na tłuszczu i oleju, to możemy powiedzieć, że zawiera więcej kalorii niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Według dietetyków kebaby nie są bardzo pożywnymi produktami spożywczymi, ponieważ zawierają duże ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Takie pokarmy powinny być spożywane z umiarem przez osoby z nadciśnieniem, cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia.

Jak przygotować samemu zdrową wersje kebaba?

Kebab to bardzo popularne danie. Powodem jest to, że jest szybki, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Kebab można przyrządzać z mięsa lub warzyw. Podczas samodzielnego robienia kebabów w domu ważne jest, aby wybierać zdrowe składniki, które dostarczą wszystkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych bez dodawania zbyt dużej ilości tłuszczu lub kalorii. Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowywania zdrowych kebabów:

  • Wybieraj chudsze kawałki mięsa, takie jak pierś z kurczaka, co pomoże zmniejszyć spożycie kalorii bez utraty smaku.
  • Dodaj dużo warzyw do kebaba. Spróbuj pieczarek, cukinii, papryki, pomidorów i cebuli
  • Dodaj zioła i przyprawy do swojej marynaty, aby uzyskać dodatkowy smak bez dodatkowego tłuszczu i kalorii!
  • Użyj pełnoziarnistego chleba pita zamiast białego chleba lub tortilli z białej mąki. Pieczywo pełnoziarniste i tortille są bogatsze w błonnik i składniki odżywcze niż ich wyrafinowane odpowiedniki.

Czy kebab jest dobry na diecie ?

Wszystko z umiarem jest dla ludzi! Kebab jest dobry dla osób przybierających na wadze, a także dla osób chcących zredukować – raz w tygodniu może być świetnym cheat mealem. Kebaby są bardzo smaczne, pełne tłuszczów i białka. Smakują niesamowicie i są bardzo sycące. Kebab może być częścią zbilansowanej diety, jeśli dobierzecie odpowiednie składniki.

Koniecznie przeczytaj:  Co to jest deficyt kaloryczny?

Kebab czy pizza?

Pytanie, które dzieli rodziny, przyjaciół, a nawet kochanków. Nie ma właściwej odpowiedzi. Najbardziej oczywistą różnicą jest to, że kebaby są robione z mięsa warzyw oraz pity, podczas gdy pizza z ciasta, sera oraz ulubionych dodatków. Oznacza to, że każde danie ma niepowtarzalny smak i teksturę, której nie można do siebie porównać. Pod względem żywieniowym istnieją pewne podobieństwa między tymi dwoma daniami. Oba zawierają białko i węglowodany, oraz bardzo dużo tłuszczu — dzięki czemu są idealnymi posiłkami, jeśli próbujesz przytyć!  Zarówno kebaby, jak i pizza to popularne opcje fast foodów na całym świecie. Pizza jest jednak wymaga więcej czasu do zrobienia niż kebaby, ponieważ wymaga więcej wysiłku w czasie przygotowania.

Najpopularniejsze rodzaje kebabów

Istnieje wiele różnych rodzajów kebabów. Najczęstsze to:

  • Shish kebab: Szaszłyk to jeden z najpopularniejszych stylów kebabów na świecie. Zwykle składa się z kostek mięsa lub ryb, które są nadziane na szaszłyki i gotowane na otwartym ogniu lub grillu. Mięso marynuje się w połączeniu soku z cytryny, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw, a następnie umieszcza się na szaszłykach z warzywami, takimi jak cebula, pomidory, papryka czy grzyby.
  • Chicken tikka: To kolejny popularny styl kebaba, który powstał w Indiach i Pakistanie. Składa się z marynowanych piersi z kurczaka bez kości (lub czasami ud), które są nadziane na szaszłyki z cebulą lub papryką i grillowane. Chicken tikka można również podawać w bułce pita z siekaną sałatą, pomidorami i sosem jogurtowym.
  • Döner kebab: Jest najpopularniejszym rodzajem kebabu. Składa się z mięsa gotowanego na szpikulcu obracającym się na pionowym rożnie (podobnie jak shawarma). Mięso oraz dodatki układa się w pieczywo pite lub ormiański podpłomyk i polewa sosem.

Czy kebab jest zdrowy?

Kebab to danie składające się z przygotowanego mięsa, zwykle jagnięciny lub wołowiny, które podczas gotowania obraca się na pionowym szpikulcu. Kebaby to najpopularniejszy fast food na świecie. Nic więc dziwnego, że wiele osób kojarzy kebab z niezdrowymi nawykami żywieniowymi, zwłaszcza biorąc pod uwagę wszystkie tłuszcze, kalorie i sód, które są potrzebne do zrobienia dobrego kebaba. Kebab może być zdrową opcją, jeśli jest przygotowywany w domu ze świeżych składników. Jednak jedzenie w restauracjach może nie być dobre dla twojego zdrowia, ponieważ może zawierać więcej kalorii niż potrzebujesz na jeden posiłek.