Czym jest physalis i do czego można jest wykorzystywany?

physalis

Physalis

Physalis to małe, pomarańczowe owoce, które często wykorzystywane są do produkcji dżemów oraz marmolady. Wykorzystuje się je również do stworzenia innych produktów. Gdzie można użyć physalis? Jakie ma właściwości? Czy warto jeść te owoce?

Physalis – to to takiego?

Physalis jest egzotycznym owocem, który inaczej nazywany jest miechunką. Jest uznawany za złotą jagodę, która charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Owoce miechunki peruwiańskiej kształtem przypominają pomidorki koktajlowe. Ich kolor jest żółty, pomarańczowy albo zielony. Owoce te osłania klosz, który jest podobny do lampionu. Ich smak można porównać do połączenia pomarańczy z pomidorem. Jest to połączenie goryczy z kwaskowatością.

Physalis – rodzaje

Miechunka dzieli się na kilka odmian. Do najczęściej występujących i najbardziej popularnych zalicza się:

– miechunkę pomidorową
– miechunkę peruwiańską
– miechunkę rozdętą

Każda z nich charakteryzuje się własnymi cechami. Miechunki różnią się między sobą wyglądem, walorami smakowymi, a także właściwościami.

Miechunka pomidorowa (physalis philadelphica)

Miechunka pomidorowa (physalis philadelphica) inaczej nazywana jest miechunką skórzastą albo lepką. Niektórzy określają ją również mianem zielonego pomidora albo tomatillo. Jej krajem pochodzenia jest Meksyk. Należy do rodziny psiankowatych, w skład której wchodzą również takie warzywa jak papryka, pomidor oraz bakłażan. Kwiaty physalis philadelphica są obcopylne i żółte, natomiast owoce mają kolor fioletowy albo zielony. Ich skórkę pokrywa lepki wosk.

Miechunka peruwiańska (physalis peruviana)

Miechunka peruwiańska (physalis peruviana) pochodzi z wysokogórskiego Peru. Uprawia się ją także w Chile oraz Wenezueli. Kwiaty miechunki peruwiańskiej są w kolorze kremowożółtym. Charakteryzują się występowaniem ciemnych plamek podobnych do kwiatów powoju. Owoce są żółte, w smaku podobne do limonki z nutą truskawki.

Miechunka rozdęta (physalis alkekengi)

Miechunka rozdęta (physalis alkekengi) jest inaczej nazywana pęcherznicą. Należy do rodziny psiankowatych. Występuje na terenie Azji oraz Europy. Jej kwiaty to białe dzwonki z 5-ma płatkami, a owoce charakteryzują się kolorem pomarańczowym.

Physalis – właściwości

Miechunka charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami, które z powodzeniem można wykorzystać, nie tylko w kuchni. Jest bogata w:

– witaminy A, B, oraz C
– fosfor
– wapń
– żelazo

W owocach physalis występuje wiele wartościowych witamin z grupy A, C oraz B. Jagody są również bogate w fosfor, żelazo i wapń. Odpowiednia zawartość witaminy C oraz żelaza sprawia, że są lepiej wchłaniane przez organizm. Spożywanie miechunki, dzięki zawartości witaminy C podnosi odporność organizmu. Pomaga również uszczelnić naczynia krwionośne, a także wzmocnić kości oraz stawy. Zostaje także zmniejszone ryzyko wystąpienia miażdżycy. W związku z dużą zawartością korzystnej dla organizmu witaminy C warto rozważyć spożywanie miechunki w trakcie sezonu przeziębieniowego. Miechunka wpływa korzystnie także na inne funkcje organizmu. Ma ona działanie spowalniające proces starzenia się skóry, jest również bogatym źródłem witaminy A, która wpływa korzystnie na wzrok, a także chroni organizm przez promieniami UV. Witaminy z grupy B pomagają natomiast w sytuacjach stresowych, wpływają korzystnie na samopoczucie, a także sprawność intelektualną. Dzięki zawartości wapnia i fosforu kości i stawy ulegają znacznej poprawie.

Koniecznie przeczytaj:  Ile kg ma dag? A ile g?

Physalis – wykorzystanie w kuchni

Physalis ma bardzo szerokie zastosowanie. W kuchni wykorzystywany jest nie tylko do tworzenia potraw, ale również można go wykorzystać w ozdabianiu dań. Sprawdzi się w różnego typu potrawach. Może być wykorzystany do:

– dań owocowych (sałatek, deserów, ciast)
– ostrych sosów, salsy
– dżemów, konfitur, marmolad

Niektórzy wykorzystują physalis do produkcji domowej nalewki, która ze względu na zawartą w owocach witaminę C sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym do poprawy odporności. Miechunkę można jeść również na surowo albo w wersji suszonej. Suszone owoce można traktować jako zdrowszą przekąskę, zamiast kalorycznych chipsów, czy innych niezdrowych produktów. Suszone owoce można dodawać również do musli albo jogurtu. Dzięki nim podniesie się kaloryczność posiłku. Physalis jest również wykorzystywany w produkcji ręcznie wyrabianych czekolad. Słodki smak czekolady idealnie harmonizuje się z kwaskowatością owoców.

Physalis – gdzie kupić ten owoc?

Obecnie physalis jest uprawiane w wielu miejscach na świecie, nawet w Polsce, także nie powinno być problemu z dostępnością tych owoców. Przy kupnie warto jednak zwrócić uwagę na kilka czynników. Po pierwsze dobrze jest postawić na sprawdzonego dostawcę. Po drugie należy zwrócić uwagę na wygląd owoców. Najlepiej wybierać te w kolorze ciemnopomarańczowym, dojrzałe oraz jędrne. Owoce żółte i zielone są niedojrzałe i bardziej kwaśne w smaku, natomiast brązowe są przejrzałe i gorzkie. Miechunkę powinno się przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Odpowiednio przechowywana zachowa świeżość przez około dwa tygodnie.