Co to jest zły cholesterol i jaki ma wpływ na organizm?

co to jest zły cholesterol

Obecność cholesterolu LDL we krwi nie oznacza, że jest on zły, o ile jego poziom nie jest wyższy niż zalecany. Warto zaznaczyć, że poziom cholesterolu jest ważny dla zdrowego serca.

Co to jest cholesterol?

Cholesterol jest to przede wszystkim bardzo ważnym związkiem organicznym (steroidem), którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Cholesterol jest dostarczany do komórek, a także tkanek wraz z pożywieniem, ale jest również produkowany spontanicznie przez organizm człowieka. Cholesterol pełni kilka ważnych funkcji w organizmie człowieka, dlatego też należy zadbać o jego odpowiedni poziom. Cholesterol bierze udział między innymi w tworzeniu witaminy D3 oraz hormonów steroidowych.

Co to jest zły cholesterol – Wysoki poziom cholesterolu

Wysoki poziom złego cholesterolu może zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i innych problemów zdrowotnych. Ważne jest, aby wiedzieć, co powoduje zły cholesterol i jak go obniżyć.

Co to jest zły cholesterol? Zły cholesterol pochodzi z dwóch źródeł: z pożywienia, które jemy oraz z naszych genów. Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone, tłuszcze trans lub oba te składniki podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi.

Co oznacza zły cholesterol? Wysoki cholesterol jest rodzajem lipidu występującego we krwi. Jest również nazywany lipoproteiną o niskiej gęstości (LDL).

Zły cholesterol został powiązany z chorobami układu krążenia, które są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Choroba ta może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.

Z czego bierze się zły cholesterol?

Cholesterol jest niezbędnym składnikiem błony komórkowej. Jednak zbyt dużo cholesterolu może prowadzić do powstawania blaszek miażdżycowych w tętnicach, co może prowadzić do chorób serca lub udaru mózgu.

Dwa główne rodzaje cholesterolu to dobry i zły cholesterol. Dobry cholesterol jest znany jako lipoproteina o dużej gęstości (HDL) i pomaga utrzymać naczynia krwionośne w czystości poprzez usuwanie nadmiaru cholesterolu i innych tłuszczów z krwi. Zły cholesterol nazywany jest lipoproteiną o niskiej gęstości (LDL) i sprzyja tworzeniu się płytek miażdżycowych w tętnicach poprzez przenoszenie złych tłuszczów z wątroby do innych części ciała.

Z czego bierze się zły cholesterol? Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu jest przede wszystkim dieta bogata w tłuszcze nasycone, a także trans, znajdujące się między innymi:

  • W tłustych mięsach
  • Szynkach.
  • Śmietanach.
  • Serach i serkach topionych,

Właściwy poziom cholesterolu wpływa również na utrzymanie odpowiedniego poziomu odporności. Produkcja cholesterolu odbywa się najbardziej w wątrobie i ścianie jelita.

Koniecznie przeczytaj:  Jaka dieta będzie najlepszym rozwiązaniem na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów?

Jakie są objawy wysokiego złego cholesterolu?

Wysoki cholesterol, w tym cholesterol LDL przebiega na początku bezobjawowo. Sporadycznie guzki powstają w wyniku gromadzenia się nadmiaru cholesterolu w tkankach. Najczęściej pierwsze objawy są spowodowane powikłaniami tego stanu w postaci nieodwracalnych zmian lub zagrażających życiu zdarzeń sercowo-naczyniowych (choroba niedokrwienna serca, miażdżyca tętnic szyjnych lub kończyn dolnych). Dlatego tak ważna jest profilaktyka i regularne badania (zwłaszcza w grupach ryzyka).

Pewne objawy niespecyficzne są pierwszymi sygnałami zmian spowodowanych zbyt wysokim poziomem cholesterolu, często zmian miażdżycowych, a także niedokrwiennych. Może to być silny ból oraz dyskomfort w nogach i może powodować skurcze łydek, szczególnie podczas nocnego snu. Wynika to z niedostatecznego ukrwienia.

Co powinno się jeść i jaką dietę stosować przy wysokim poziomie cholesterolu?

Aby obniżyć poziom cholesterolu, należy zwrócić przede wszystkim uwagę na dietę oraz ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych. To one są głównym winowajcą przyczyniającym się do podwyższonego poziomu cholesterolu w organizmie człowieka. Z czego bierze się zły cholesterol? Najlepiej unikać tłustych mięs, a także ich przetworów na rzecz chudego drobiu bez skóry. Warto ograniczyć również spożycie smalcu, śmietany. Warto wzbogacić dietę w błonnik, płatki owsiane, fasola, groszek, soczewica, brązowy ryż. Konieczne jest rzucenie palenia i ograniczenie spożycia alkoholu, które są czynnikami sprzyjającymi rozwojowi miażdżycy.

Zdrowa dieta to nie wszystko. Aby zapewnić kompleksową redukcję cholesterolu, warto w takim przypadku wprowadzić do swojego życia aktywność fizyczną.

Co to jest zły cholesterol- Podsumowanie

Co to jest zły cholesterol? Powszechnie uważa się, że cholesterol jest niepożądany. Z drugiej strony jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problemy zaczynają się, gdy poziom jest zbyt wysoki, ponieważ zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy też udar. Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z najczęstszych zaburzeń metabolicznych. Często jest to główna przyczyna tego stanu.

Nadmiar cholesterolu odkładający się w postaci blaszek w naczyniach krwionośnych może występować w całym organizmie. Możliwe niedokrwienie i możliwe pęknięcie naczyń krwionośnych (zatorowość spowodowana podwyższonym ciśnieniem krwi – np. zablokowanie tętnicy) są równie niebezpieczne w konsekwencji, zwłaszcza niedokrwienie nóg, uszkodzenie siatkówki oka lub nerek.