Jak obierać ananasa
Ananas to pyszny i wartościowy owoc, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Wprowadzenie go do codziennego menu przyniesie wiele korzyści dla organizmu oraz będzie stanowiło ciekawe urozmaicenie diety. Oczywiście, najlepiej sprawdzi się tu świeży ananas. Zanim skosztujesz tego przysmaku, musisz jednak wiedzieć jak obierać ananasa. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne. Wypróbuj poniższe sposoby i przekonaj się o tym!
Dlaczego warto jeść ananasa?
Egzotyczne owoce są obecnie na wyciągnięcie ręki i to przez cały rok. Ananas należy zaś do grona jednego z najbardziej lubianych owoców, a jego wyjątkowy, słodko-kwaśny smak, jest wykorzystywany w wielu różnych potrawach. Jedzenie ananasa wpływa też pozytywnie na zdrowie – jest wskazany w przypadku m.in. osób odchudzających się, cierpiących na zaparcia lub zmagających się z alergią. Jakie dokładnie właściwości posiada ananas?
- nie zawiera cholesterolu,
- niewielka zawartość sodu oraz tłuszczu,
- dobre źródło węglowodanów oraz błonnika,
- bogaty w m.in. witaminę A, C, witaminy z grupy B, magnez, wapń i żelazo,
- zawiera bromelainę, która działa przeciwzapalnie.
Regularne jedzenie ananasa może też zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zapobiec tworzeniu się kamieni nerkowych. Sprawdź więc, jak obierać ananasa i wprowadź ten cudowny owoc do swojego jadłospisu.
Obieranie ananasa – jak wybrać dojrzały owoc
W sklepach można kupić zarówno świeże ananasy, jak i te już pokrojone, w puszcze. Które z nich lepiej wybierać? Podobnie jak w przypadku innych owoców i warzyw, najlepiej spożywać ananasy świeże. Te, które można znaleźć w puszkach, najczęściej są zatopione w słodkim syropie oraz zawierają w składzie cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Ich korzystny wpływ na zdrowie nie będzie więc tak pozytywny, a smak może pozostawiać wiele do życzenia.
Kupując świeże ananasy warto też wiedzieć, jak wybierać dojrzałe (ale nie przejrzałe!) okazy. Nie będzie to trudne, jeśli posłuchasz poniższych wskazówek:
- owoc musi posiadać zdrowe, zielone liście,
- po ściśnięciu jest lekko miękki,
- wyciągnij najmniejszy liść ze szczytu ananasa – powinien wychodzić bez problemu.
Kiedy już wybierzesz dojrzały owoc, możesz przystąpić do jego krojenia, zgodnie z naszą instrukcją jak obierać ananasa.
Jak obierać ananasa – najlepsze sposoby
Twarda skóra ananasa nie nadaje się do spożycia, dlatego wymaga usunięcia. Podczas krojenia należy też zwrócić uwagę na wnętrze owocu – łykowaty głąb również trzeba wyciąć. Uzyskanie idealnie równych plastrów, kostki lub pasków wymaga dużej precyzji oraz ostrożności. Zanim przystąpisz do obierania ananasa, przygotuj deskę do krojenia oraz ostry nóż.
Poniżesz przedstawiamy dwa, najprostsze sposoby na to, jak obrać ananasa. Pierwszy z nich pozwoli na uzyskanie klasycznych plastrów lub kostki. Drugi jest bardziej efektowny oraz pomoże wykorzystać niejadalne części do dekoracji. Sprawdź i wybierz metodę, która będzie dla Ciebie odpowiednia.
Sposób 1: Obieranie ananasa i krojenie w kostkę lub plastry
Upewnij się, że owoc jest zdrowy i dojrzały, ustaw go na desce do krojenia, a następnie:
- Odetnij cały pióropusz oraz spód ananasa.
- Ustaw ananasa pionowo i pozbądź się skóry – prowadź nóż od góry do dołu po delikatnym łuku.
- Jeśli chcesz uzyskać plastry – pokrój ananasa pionowo na krążki, a następnie z każdego wytnij głąb, robiąc w środku okrągłą dziurkę.
- Jeśli chcesz pokroić ananasa w kostkę – przekrój ananasa na pół, a każdą połówkę ponownie podziel. Z każdej części usuń środek, a miąższ pokrój w kostkę.
Prawda, że proste? Pierwszy sposób na to, jak obierać ananasa, przyda się podczas robienia sałatek lub przygotowywania deserów.
Sposób 2: Jak obierać ananasa szybko i efektownie?
Nie lubisz niczego marnować? W takim razie druga metoda obierania ananasa jest dla Ciebie! Jeśli chcesz wykorzystać skórę i pióropusz ananasa jako oryginalne miseczki, postępuj według poniższych kroków:
- Przekrój ananasa na pół, a następnie podziel na ćwiartki.
- Wytnij miąższ ze skórki – zacznij od nasady ananasa i prowadź nóż po łuku.
- Wytnij z miąższu głąb – w środku powinno powstać wgłębienie w kształcie litry „V”.
- Pokrój miąższ na dowolne części, np. w paski lub kostkę.
Miseczki powstałe ze skóry ananasa możesz wykorzystać do sałatki owocowej i podać na przyjęciu.
Jak jeść świeżo obranego ananasa?
Jeśli już wiesz jak obierać ananasa, pora zastanowić się nad tym, co możesz z nim zrobić. A jak się okazuje, ananas to bardzo uniwersalny owoc, który sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Będzie znakomicie pasować do m.in. różnego rodzaju sałatek. Wspaniale komponuje się ze słonymi serami oraz rybami (można go dodać do sałatki z tuńczykiem). Ananas jest też wykorzystywany w orientalnych potrawach, dlatego warto dorzucić go do słodko-kwaśnego sosu (dzieci będą zachwycone). Dobrym połączeniem jest też ananas i kurczak, np. w sałatce lub zawinięty w tortille. Co z deserami? Ciasto z ananasem lub świeży owoc polany sosem czekoladowym i podany z bitą śmietaną, na pewno przypadną do gustu wszystkim amatorom słodkości. Wypróbuj nasze sposoby obierania ananasa i jedz ten pyszny owoc jak najczęściej!