Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Wykorzystywano go na wiele dolegliwości. Korzystnym działaniem wykazuje się zwłaszcza ocet jabłkowy na odporność organizmu, ale nie tylko. Płyn ten ma też pozytywny pływ na układ krążenia czy układ pokarmowy. Co warto o nim jeszcze wiedzieć?
Ocet jabłkowy na odporność organizmu – charakterystyka
Ocet jabłkowy jeszcze szczególnie docenianym rodzajem octu. Dokładnie jest to wodny roztwór kwasu octowego powstający w procesie fermentacji. Płyn ten ma żółto- brązową barwę i jest mętny. Cechuje się też kwaśnym smakiem oraz intensywnym zapachem. Znajduje on zastosowanie w kuchni. Jest to produkt w pełni bezpieczny dla ludzkiego organizmu, o ile spożywa się go w umiarkowanej ilości. Często stosuje się go też jako środek czyszczący, preparat kosmetyczny czy też produkt wspomagający odchudzanie. Ocet jabłkowy jest źródłem wielu cennych składników. W jego składzie znajdziemy przede wszystkim enzymy, pektyny, związki polifenolowe i aminokwasy. Ponadto są w nim obecne takie substancje, jak:
- witamina C,
- kwas foliowy,
- beta-karoten,
- witaminy z grupy B.
- biotyna,
- pierwiastki (magnes, żelazo, wapń, sód, fosfor, potas).
Wysokiej jakości ocet jabłkowy zawiera też substancję (tzw. matka octu) składającą się z celulozy i bakterii kwasu octowego. To właśnie ona odpowiada za jego mętność.
Ocet jabłkowy na odporność organizmu – jak powstaje?
Ocet jabłkowy jak sama nazwa mówi, produkuje się z jabłek poddanych fermentacji octowej. Fermentacja jest to natomiast proces biochemiczny, za który odpowiadają bakterie w warunkach tlenowych. Pożywką są jabłka, a właściwie znajdujący się w nich cukier. Bakterie przemieniają je w alkohol etylowy, a następnie prowadzą w nim fermentację. Na samym końcu powstaje 6 lub 10-procentowy ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy na odporność i nie tylko – właściwości octu
Ocet jabłkowy znany jest ze swojego działania wzmacniającego odporność. Z tego względu jest polecany zwłaszcza w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania. Mogą go przyjmować dorośli, jak i dzieci. Płyn ten ma właściwości odkażające. Jego wypijanie jest w stanie zwalczać wirusy oraz baterie odpowiadające za rozwój infekcji i przeziębienia. Aby wzmocnić układ immunologiczny, wystarczy wypijać codziennie jedną łyżeczkę octu jabłkowego. Jakie jeszcze właściwości ma ten środek?
- przeciwwirusowe- eliminuje między innymi brodawki zwykłe, wywołane przez wirus HPV,
- antyseptyczne- ocet odkaża skórę, jak i wspiera proces gojenia się ran oraz oparzeń,
- ochronne na układ krążenia- środek ten obniża stężenie złego cholesterolu, wyrównuje ciśnienie krwi i ogranicza utlenianie się dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju tarczycy, jak i choroby niedokrwiennej serca,
- przeciwgrzybicze- pomaga w leczeniu grzybicy skóry oraz paznokci,
- przeciwbakteryjne- powstrzymuje namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów, które przyczyniaj się do zmian skórnych, zapalenia ucha środkowego czy infekcji gardła,
- detoksykacyjne- oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn,
- wspomagające działanie układu pokarmowego- jest naturalnym probiotykiem, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej,
- poprawiające stan skóry i włosów,
- ułatwiające oddychanie- ocet jabłkowy niweluje dolegliwości występujące podczas bólu gardła, kaszlu, zapalenia górnych dróg oddechowych, anginy,
- zwiększające wchłanianie cennych biopierwiastków z jedzenia,
- zwiększające uczucie sytości- z tego względu przydaje się osobom podczas procesu odchudzania,
- spowalniające rozkład węglowodanów złożonych w układzie pokarmowym oraz wchłanianie cukrów prostych, jak i redukujące poziom glukozy we krwi.
Ocet jabłkowy na odporność organizmu – czy można podawać go dzieciom?
Tak, można podawać ten środek dzieciom, jednak dopiero tym po 12 roku życia. Co ważne, produkt należy stosować w małej ilości, a dziecko powinno dobrze popić ocet wodą. Po piątym roku życia można włączyć go w codziennej diecie dziecka. Najlepiej mieszać jedną łyżeczkę octu z połową szklanki czystej wody. Ocet jabłkowy warto podawać maluchowi nie tylko na odporność, ale także z uwagi na jego wartości odżywcze. Przydaje się on też przy zatruciach pokarmowych, katarze, kaszlu, astmie, liszaju czy pleśniawkach.
Ocet jabłkowy na odporność organizmu – kto go nie może przyjmować?
Ocet jabłkowy to produkt naturalny, jednak nie zawsze można go stosować. Nie jest on polecany osobom, zmagającym się z chorobami przewlekłymi związanymi z układem pokarmowym, a w szczególności z żołądkiem. Nie powinny go też spożywać osoby z dolegliwościami wątrobowymi. Picie octu jabłkowego zwiększa ryzyko wystąpienia zgagi, a więc nie powinny po niego też sięgać kobiety w ciąży.
Jak przyjmować ocet jabłkowy na odporność organizmu?
Najważniejsze jest to, aby podczas jego stosowania zachować umiar. Produkt ten można dodawać do sosów, past czy sałatek. Jest też używany do marynowania mięs i grzybów. Można więc po niego sięgać jako dodatek do dań, który nada im wyrazistego smaku. Aby przyjmować ocet w celu zwiększenia odporności, najlepiej przygotować z niego roztwór. A więc do jednej szklanki wody dodać jedną łyżkę octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy na odporność organizmu – jak go zrobić w domu?
Aby zrobić ocet jabłkowy, wystarczy kierować się poniższymi punktami:
1. Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy.
2. Owoce kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich ogonki i gniazda.
3. Wkładamy jabłka do dużego słoja, po czym zalewamy przegotowaną, letnią i osłodzoną wodą.
4. Słoi przykrywamy gazą, a następnie zabezpieczamy gumką.
5. Odstawiamy go w ciemne i ciepłe miejsce.
Co ważne, jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią wody. Taki płyn należy mieszać raz dziennie.
Umiejętne korzystanie z tego produktu i włączenie go do codziennego jadłospisu może przynieść nam liczne korzyści.