Ocet jabłkowy – jak długo pić?

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jak długo pić?

Prowadzone w ścisłych warunkach badania naukowe często kwestionują zasadność stosowania ludowych sposobów we wspomaganiu leczenia. Nie wszystkie jednak tradycyjne, domowe metody są postawione pod znakiem zapytania. Do jednej z nich należy ocet jabłkowy. W przypadku tego produktu potwierdzono wiele tradycyjnych zastosowań wpływających na poprawę zdrowia oraz samopoczucia.

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest produktem naturalnej fermentacji octowej jabłek. Proces fermentacji przebiega z udziałem bakterii należących do rodziny Acetobacter, jest to rodzaj bezwzględnie tlenowych bakterii kwasu odctowego odpowiadający za procesy katabolizacyjne zawartych w jabłkach cukru. Koniecznym warunkiem do rozpoczęcia procesu fermentacji jest dostarczenie odpowiedniej pożywki dla drożdzy i bakterii w postaci rozdrobnionych owoców – jabłek.

Od lat znane jest lecznicze działanie octu jabłkowego. Najstarsze dotąd znane zapiski oposują receptury stworzone przez Hipokratesa, który mieszankę octu z miodem zalecał jako środek wspomagający walkę z infekcjami skórnymi, a także kaszlem i infekcjami.

Właściwości octu jabłkowego

Wykonany w naturalnych warunkach ocet jabłkowy charakteryzuje się kwaśnym smakiem, mętną zawiesiną i żółtą barwą. Proces wytwarzania octu jabłkowego opiera się na fermentacjach alkoholowej i octowej. Podczas fermentacji alkoholowej drożdże redukują cukier do lekkiego stężenia alkoholu, następnie rozpoczyna się fermentacja octowa zachodząca w skutek działania bakterii Acetobacter, podczas której alkohol zmieniany jest na kwas octowy.

Tak powstały ocet jabłkowy stanowi bogactwo witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, C i E oraz minerałów takich jak: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, krzem. Dodatkowo produktem końcowym zawartym w occie jabłkowym są związki polifenylowe, do których należą: pektyny, aminokwasy oraz enzymy trawienne.

Bogaty skład octu jabłkowego sprawia, że cechuje się on wspaniałymi właściwościami leczniczymi. Do jego głównych właściwości należą:

  • regulacja poziomu Ph w organizmie,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • właściwości bakteriobójcze i dezynfekcyjne,
  • silne właściwości antyoksydacyjne.

ponadto ocet jabłkowy może być stosowany jako naturalny konserwant.

Domowy ocet jabłkowy

Obecnie rynek oferuje możliwość zakupu octu jabłkowego w wielu sklepach spożywczych oraz drogeriach. Cena octu jabłkowego, jaki można spotkać na półkach sklepowych wacha się od 15 zł do 40 zł za butelkę objętości 500 ml.

Ocet jabłkowy jest jednak produktem wytwarzanym w zaciszu domowym od lat i nie ma konieczności przepłacania za zakup gotowego już produktu. Do zrobienia octu jabłkowego niezbędne są:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 l przegotowanej wody w temperaturze ok. 30-40 stopni Celsjusza,
  • 5 łyżek stołowych cukru.

Jabłka należy dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, następnie pokrojone owoce umieścić w dużym słoiku (wraz z pestkami) i zalać osłodzoną wodą. Słoik należy przykryć gazą i przymocować ją za pomocą gumki lub sznurka.

Koniecznie przeczytaj:  Ocet jabłkowy na odporność organizmu i nie tylko

Tak przygotowany roztwór odstawić w ciemne i ciepłe miejsce. Niezbędnym jest, aby jabłka znajdowały się stale pod powierzchnią wody.

Korzyści spożywania octu jabłkowego dla zdrowia

Szeroka gama właściwości zdrowotnych octu jabłkowego pomaga w walce z wieloma dolegliwościami. Dzięki naturalnemu pochodzeniu składników ocet jabłkowy nie obciąża organizmu poprzez sztuczne substancje zawarte w produkcie.

Spożywanie octu jabłkowego wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia i ogólnego samopoczucia. Do głównych korzyści picia octu jabłkowego zaliczają się:

  • poprawa kondycji włosów oraz paznokci,
  • regulacja poziomu cukru we krwi,
  • przyspieszenie procesu spalania tłuszczu,
  • wspomaganie trawienia,
  • hamowanie łaknienia,
  • wspomaganie układu immunologicznego,

dodatkowo zaleca się, aby ocet jabłkowy stosować jako naturalny probiotyk.

Przeglądając właściwości zdrowotne substancji, należy zadać sobie pytanie jak długo pić ocet jabłkowy?

Dawkowanie octu jabłkowego

Dawkowanie octu jabłkowego jest niezbędnym krokiem podczas kuracji. Ocet jabłkowy w zależności od pożądanego efektu końcowego powinien być dawkowany w różny sposób.

Przykładowo jeśli celem kuracji jest utrata wagi i spalenie tkanki tłuszczowej, ocen należy pić rano przed pierwszym posiłkiem. Poranne spożywanie roztworu octu jabłkowego z wodą przyczynia się do wspomagania procesów trawiennych w ciągu dnia. Ocet jabłkowy można stosować również wieczorem, do 30 minut przed snem. Pomaga to wyrównać poziom glukozy i zmniejszyć go nawet o 4%.

Należy pamiętać, aby przed rozpoczęciem kuracji skontaktować się ze swoim lekarzem rodzinnym, aby skonsultować możliwość spożywania octu oraz określić jak długo można pić ocet jabłkowy.

Jak długo pić ocet jabłkowy?

Efekty spożywania octu jabłkowego będą widoczne po upływie kilkunastu tygodni. Regularne spożycie octu jabłkowego jest gwarancją poprawy samopoczucia i stanu zdrowia. Aby, jednak cieszyć się leczniczymi właściwościami octu jabłkowego należy mieć świadomość jak długo można spożywać ocet jabłkowy?

Jeśli nie występują przeciwskazania medyczne, ocet jabłkowy można pić przez kilka miesięcy. Jest to jednak kwestia ściśle indywidualna, którą tak jak w przypadku każdej innej suplementacji należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Picie octu jabłkowego prowadzi do wielu pozytywnych czynników zdrowotnych. Po upływie kilku tygodni zauważalne jest poprawienie stanu samopoczucia. Ocet jabłkowy może być stosowany zarówno rano, jak i wieczorem. Pamiętajmy jednak, że ocet jabłkowy nie jest lekiem, nie powinien być zatem stosowany jako zamiennik lekarstw, a jedynie jako suplement zdrowej, zrównoważonej diety.