Czarne jagody: wartości odżywcze i korzyści wynikające z regularnego spożywania

jagody

Jagody to dość popularne owoce, które są chętnie spożywane na co dzień. Warto zapoznać się z ich wartościami oraz właściwościami odżywczymi, a także dowiedzieć się nieco więcej na temat korzyści wynikających z ich regularnego spożywania.

Wartości odżywcze

Czarne jagody inaczej nazywane są borówką czernicą i występują w wielu obszarach świata. Jagody właściwości są niezwykle korzystne dla zdrowia, dlatego zaleca się włączenie ich do swojej codziennej diety. Wartości odżywcze jagód mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, co zawdzięczają głównie antocyjanom, które są zawarte w tych owocach. Dodatkowo w jagodach można znaleźć również inne wartościowe składniki odżywcze, które mają korzystne działanie na organizm człowieka. Wśród nich wyszczególnia się przede wszystkim witaminę C, E oraz K, a także mangan, miedź oraz potas.

Zawartość kalorii

Jagody w swoim składzie zawierają niewielką ilość kalorii. Na sto gramów jest to jedynie pięćdziesiąt siedem kalorii. Dlatego będą idealnym dodatkiem do jadłospisu osób pragnących zrzucić nadmiar kilogramów, którym zależy na redukcji tkanki tłuszczowej. Jagoda indeks glikemiczny również jest dość niski, dlatego owoce te mogą być spożywane nawet przez osoby z cukrzycą. Indeks glikemiczny czarnych jagód wynosi pięćdziesiąt trzy, a ładunek glikemiczny siedem.

Błonnik pokarmowy

W czarnych jagodach można również znaleźć sporą ilość błonnika pokarmowego. W stu gramach jagód znajdują się aż dwa gramy błonnika pokarmowego, co ma pozytywny wpływ na pracę całego układu pokarmowego. W składzie jagód znajdują się liczne pektyny, które usprawniają pasaż treści pokarmowej przez jelita. Korzystne pektyny mogą wpływać także na zmniejszenie się poziomu tak zwanego złego cholesterolu we krwi, co jest istotne w przypadku osób zmagających się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie błonnika zwiększa także sytość posiłku, co bezpośrednio wiąże się ze zmniejszeniem uczucia głodu.

Witamina K

Sok z jagód właściwości są niezwykle korzystne również dzięki dużej zawartości witaminy K w tych owocach. Witamina K ma przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, ale także przeciwutleniające. Spożywanie witaminy K ma również pozytywny wpływ na regulowanie gospodarki wapniowej w organizmie, co wpływa także na zwiększenie zawartości wapnia w kościach. Witamina K reguluje także stężenie glukozy we krwi, dlatego spożywanie czarnych jagód polecane jest pacjentom zmagającym się z cukrzycą typu drugiego, a także osoby ze stanem przedcukrzycowym. W stu gramach jagód można znaleźć aż dziewiętnaście mikrogramów witaminy K, czyli około dwudziestu pięciu procent dziennego spożycia.

Sole mineralne

Owoce jagodowe są także bardzo bogate w liczne sole mineralne, a w szczególności w mangan, miedź i potas. Spożycie stu gramów jagód pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 17%, na miedź w 6%, a na potas w 4%. Mangan, podobnie jak miedź, bierze udział w licznych procesach zachodzących w organizmie człowieka, dlatego obie substancje są tak niezbędne na co dzień. Dodatkowo mangan reguluje hormony, a także pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. Natomiast potas korzystnie wpływa na ciśnienie osmotyczne komórek, a także reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową.

Właściwości odżywcze

Właściwości odżywcze czarnych jagód są niezwykle korzystne dla zdrowia każdego człowieka. W owocach jagodowych można znaleźć przede wszystkim antocyjany, które są odpowiedzialne za ciemny kolor owoców. Antocyjany należą do grupy polifenoli, które zmniejszają ryzyko występowania różnego rodzaju schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Dzięki nim możliwe jest zmniejszenie stężenia we krwi złego cholesterolu, a także trójglicerydów. Antocyjany zmniejszają w organizmie markery stanu zapalnego. Wpływają również na obniżenie stężenia glukozy we krwi oraz polepszają wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

Koniecznie przeczytaj:  Melon - czym jest? Jak go obrać?

Układ sercowo-naczyniowy

Jak już zostało wcześniej wspomniane, regularne spożywanie owoców jagodowych ma wpływ na zmniejszenie się ryzyka pojawienia się różnego rodzaju schorzeń układu sercowo-naczyniowego, a w tym choroby niedokrwiennej serca oraz zawału mięśnia sercowego. Regularne jedzenie jagód może także w pozytywny sposób wpłynąć na uregulowanie się ciśnienia tętniczego krwi, dzięki czemu możliwe będzie uniknięcie nadciśnienia. Czarne jagody mają także wspomagające działanie, jeśli chodzi o leczenie zespołu metabolicznego oraz poprawę funkcji naczyń krwionośnych.

Optymalna waga

Jagody mają wspomagające działanie także w przypadku utrzymywania optymalnej masy ciała. Owoce jagodowe są niskokaloryczne i nie wpływają na nadmierne podniesienie się poziomu cukru we krwi. Zawartość antocyjanów w jagodach także pozytywnie wpływa na ich właściwości odchudzające, co przyczynia się także do zmniejszenia tkanki tłuszczowej w organizmie. Warto korzystać z dobroczynnych właściwości czarnych jagód podczas stosowania diet odchudzających, których głównym celem jest zmniejszenie masy ciała.

Gospodarka węglowodanowa

Wśród korzyści z regularnego spożywania owoców jagodowych można wskazać pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową, a także regulowanie poziomu cukru we krwi. Czarne jagody mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu drugiego, jeśli będą spożywane co najmniej trzy razy w tygodniu. Antocyjany zmniejszają stężenie poziomu cukru na czczo, ale także poziomu cukru mierzonego po dwóch godzinach od spożycia posiłku. Dodatkową korzyścią ze spożywania owoców jagodowych jest większe uwrażliwienie tkanek na działanie insuliny.

Praca mózgu

Kolejną korzyścią wynikającą z regularnego spożywania czarnych jagód jest poprawa pracy mózgu, która może się objawiać na różne sposoby. Przede wszystkim jest to poprawa zdolności poznawczych, a w tym funkcji poznawczych oraz pamięci i koncentracji. Owoce jagodowe ze względu na swoje korzystne właściwości zmniejszają również ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń związanych z pracą mózgu. Wśród nich można wskazać przede wszystkim zaburzenia poznawcze u osób w starszym wieku, ale także chorobę Parkinsona.

Wzrok

Czarne jagody mają także pozytywny wpływ na wzrok człowieka, dlatego są zalecane wszystkim osobom, które mają problemy z narządem wzroku. Antocyjany obniżają ciśnienie wewnątrz gałki ocznej, a także poprawiają krążenie w oczach. Natomiast w przypadku osób z krótkowzrocznością owoce jagodowe wpływają na poprawę akomodacji oraz zmniejszenie się zmęczenia oczu.

Właściwości przeciwzapalne

Owoce jagodowe charakteryzują się także silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a także przeciwutleniającymi. Antocyjany zmniejszają występowanie stanów zapalnych, ponieważ przyczyniają się do zmniejszenia we krwi poziomu stanu zapalnego. Polifenole zawarte w owocach jagodowych zmniejszają także niekorzystny wpływ wolnych rodników na organizm człowieka.

Podsumowanie

Podsumowując, czarne jagody mają niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. W ich składzie można znaleźć liczne składniki odżywcze, a także sporą zawartość błonnika oraz polifenoli. Dzięki tak pozytywnym właściwościom owoce jagodowe zmniejszają ryzyko powstawania różnych schorzeń, a także wspomagają pracę całego organizmu człowieka oraz zachodzących w nim procesów.