Jak obrać melon?
Istnieje wiele rodzajów melonów. Miodowy, gorzki, galia – jak je wszystkie jeść. Czym one się różnią? Jak obrać melon, by jak najmniej stracić z owocu? I co jeszcze możemy powiedzieć o tym orzeźwiającym i niskokalorycznym melonie?
Czym jest melon?
Melon należy do gatunku dyniowatych. Posiada pnącą się lub płożącą łodygę oraz owłosione liście. Zalicza się go do warzyw, a nie owoców, chociaż ze względu na kulinarne zastosowanie jest nazywany owocem. Jego kwiaty mają barwę pomarańczową lub żółtą, a owoce pojawiają się po 3-4 miesiącach od wysiewu. Najczęściej spotykane kolory miąższu to: zielony, żółty, biały i pomarańczowy.
Początkowo melony rosły jedynie w Afryce i Azji, jednak za sprawą Greków i Rzymian w starożytności został także dostarczony do Europy, a w XVI wieku królowa Bona sprowadziła go do Polski razem z wieloma innym egzotycznymi warzywami i owocami.
Obecnie uprawy melonów maja miejsce w wielu rejonach świata. Przede wszystkim jednak w miejscach, które są odpowiednie klimatyczne, jak Chiny, Japonia, Hiszpania, Włochy, ale też Turcja i USA. Można go także spotkać w Polsce. W innych krajach konieczna jest uprawa w szklarniach.
W uprawie nie jest skomplikowany. Trzeba zadbać o ciepłe, nasłonecznione miejsce oraz odpowiednie nawodnienie. Między sierpniem a wrześniem pojawiają się dojrzałe, słodkie i aromatyczne owoce. Wtedy zdarza się pytanie: jak obrać melon?
Rodzaje melonów
Jak wspomnieliśmy, istnieje wiele odmian melonów. W kwestii tego, jak obrać melon, przeważnie wygląda to samo. Wyróżnia się jednak dwie grupy: zimowe i letnie owoce. A najczęściej można spotkać:
- Miodowy (żółty) – jest owalny o intensywnie żółtej, gładkiej skórce i miąższu jasnozielonym
- Zielony – jest owalny o zielonej, gładkiej skórce i miąższu bladożółtym
- Cantalupce – jest kulisty o szarej, chropowatej skórce (niekiedy żebrowanej powierzchni) i miąższu pomarańczowym
- Galia – jest kulisty o żółtej, siatkowanej skórce i miąższu jasnozielonym
- Gorzki (przepękla ogórkowa) – jest eliptyczny, kolczasty, wydłużony o żółto-pomarańczowej barwie, kiedy jest dojrzały, a wcześniej zielonej.
W Polsce pojawiły się także inne odmiany np. Melba, Malaga, Bosman.
Właściwości zdrowotne
Aż 90% melona to woda, 5-15% cukry, witaminy i minerały. Dodatkowo znajdziemy w nim:
- Beta-karoten – działa przeciwstarzeniowo (często jest wykorzystywany w kosmetykach odmładzających), dobrze działa na kondycję skóry i działanie narządów (w tym oczy, serce, płuca), ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega stanom zapalnym.
- Witamina C – posiada wiele właściwości zdrowotnych, jak przyspieszenie gojenia ran, pomaga w lepszym zrastaniu się gości, poprawia odporność organizmu, zapobiega rozwojowi nowotworów.
W melonie znajdziemy też takie minerały jak potas, sód i magnez, przez co uznaje się za naturalny izotonik. Warto więc po niego sięgać regularnie po treningu.
Ważne jest jednak to, by sięgać po dojrzałe melony. Wtedy będziemy mogli maksymalnie doświadczyć jego prozdrowotnych właściwości. Najlepiej spożyć go najpóźniej po tygodniu od przyniesienia. Im dłużej go przechowujemy, tym więcej może stracić witaminy C oraz karotenoidów. Podobnie działa zamrażanie, dlatego nie zaleca się tego procesu w przypadku melonów. Lepiej zjadać go na świeżo. Istotne jest jednak to, jak obrać melon.
Warto też wspomnieć, że melon posiada wysoki indeks glikemiczny, a przy tym niski ładunek glikemiczny. Przez dużą zawartość wody jest także niskokaloryczny (35 kcal na 100 g). W przypadku cukrzyków lepiej zrezygnować z melona lub jeść go w mniejszych ilościach.
Jak obrać melona?
Zanim przejdziemy do tego, jak obrać melon, warto najpierw sprawdzić, czy owoc jest w ogóle świeży i czy nadaje się do spożycia. Jest kilka sposobów na to, by upewnić się co do jego świeżości. Najczęściej po prostu stuka się w jego powierzchnię. Jeśli w odpowiedzi otrzymamy głuchy dźwięk, możemy być pewni, że trafiliśmy na dojrzały owoc. Dodatkowo można nacisnąć czubek owocu – nie powinien być ani za miękki ani za twardy. A zapach ma być intensywny i słodki.
A jak obrać melon? Na początek należy przekroić go na pół wzdłuż dłuższej części podobnie jak arbuza. Pestki wyciągamy łyżką, warto jednak uważać, by przy tym nie wyciągnąć miąższu. Potem wystarczy pokroić owoc na mniejsze kawałki i odkroić skórkę.
Pestki także można zjeść. Nie są trujące, a posiadają wiele wartości odżywczych. Można je jeść na świeżo lub zmielone np. w napojach.
Jak jeść melona?
Jest wiele propozycji podawania melona. Przede wszystkim zjada się go na surowo. Można go jednak dodawać do sałatek i jako napój. Najlepiej smakuje latem lekko schłodzony.
- Miodowy – jest słodki i soczysty, więc nada się do deserów lub jako przystawka, wtedy owijamy go szynką parmeńską. Świetny jest także chłodnik z melona.
- Kantalupa – słodki, więc najlepiej dodawać go do sałatek owocowych lub koreczków
- Galia – jako że ma neutralny smak pasuje dobrze przykładowo do owoców morza.